A fehérjéről

Testünk egyik esszenciális alkotóeleme a fehérje, aminek folyamatos utánpótlása nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez. Bár fehérjeigényünket több tényező is befolyásolja, mindenkinek szüksége van rá, kortól, nemtől, fizikai állapottól vagy sporttevékenységtől függően.


Különbséget teszünk növényi és állati fehérjék között. A növényi fehérjék jellemző forrásai például a hüvelyesek, mint a bab, a borsó, a lencse, míg állati fehérje a húsokban, a halakban, a tojásban és nem utolsó sorban a tejben található.


A fehérjék biológiai értéke megmutatja, hogy az adott táplálék fehérjéinek hány százalékát tudja szervezetünk saját fehérjéinek felépítésére felhasználni. A tojás és az anyatej biológiai értéke 100%, vagyis teljes mértékben hasznosulhatnak. Szervezetünk a tehéntejet is szinte teljes egészében, 88-95%-ban fel tudja használni.